Bejelentés


ÜVÖLTŐ FAL ... az én kis tacepao-m ...

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.

Gondolatok a mozgókép alkotásról

Tisztelt olvasó !

Amit itt leírok , az nem "szentírás" , nem "kőbevésett" , csak egy harminc éves amatőr , és 22-23 éves professzionális tapasztalattal rendelkező "munkás" összefoglalója !

Csak hasznos tanácsokat kívánok adni azoknak , akik igényes családi videókat , vagy esetleg kisközösségek számára bemutatandó mozgóképeket akarnak csinálni .

Veszem a bátorságot ehez ,mert kb. ötven évnyi filmes amatőrködés áll mögöttem , valamint 22 - 23 évvel ezelőtt az akkori "királyi televíziónál" (MTV) kitűnő minősítésű végzettséget is szereztem a témakörből .

Hogy miért vetemedtem eme sorok megírására ?

Hát azért mert : az elektronikus képalkotás eszközeinek elterjedése ( digitális marokkamerák) mindenki számára hozzáférhetővé tette a "videó készítést" .

De : a technika fejlődése nem járt együtt a - mozgókép alkotáshoz szükséges - ismeretek elterjedésével .

Ugyan némely gyártó -igen dícséretes módon - igyekezett az általa forgalomba hozott kamerák használati utasításában némi "jó tanácsot" adni , de ez vajmi kevés !

Félreértés ne essék: tudom, és elismerem a különbséget az amatőr , és a profi képalkotás között , de azért két apró gondolat :

.....1.)Az amatőr kép-készítés "mennyiségileg meghatványozódott" ! Vagyis hetven- nyolcvan évvel ezelőtt családonként , és évenként készült 5 - 10 amatőr fénykép. (akkor még nem volt jellemző az amatőr mozgókép alkotás ) . napjainkban az átlag családban is ezres nagyságrendben készülnek "családi fotók" évente !

Szinte törvényszerű , hogy a mennyiség, a minőség rovására megy ! (" csinálok tíz képet , abból biztosan lesz egy jó is "). Sajnos még ez sem biztos !

.....2.) Az amatőr képalkotás "videózás" témaköre 90%-ban a család , és a családi történések (kirándulás , családi ünnepek , a "Bubuka nyuszit kapott húsvétra" című megoldás ) .

Na már most : ezeket a "filmeket" (témájuk miatt) nem lehet elrontani . Mert Anyuka szerint , ha Bubukának a feje kétszer akkora is , mint a törzse ( csak a felvételen , mert rosszul fogalmazták a képet), akkor is " Hát nem édes ??? " !

Vagy : esküvői felvételen a menyasszony (hátulról) , az anyakönyvvezető ( féig takarásban a vőlegény által) , a kép a felismerhetetlenségig remeg a kinyújtott fókusz miatt , de az Örömanya kommentárja : " Látjátok az én drága Pintyőkém meghatott tekintetét ? " ( Nincs is a képen , az csak az anyuka emlékezetében él )

Tehát az amatőr mozgóképek gyenge minőségét az emóciók is erőssen indokolják. Csak hogy : a családi (mozgó)képeket mások is látják , láthatják , és bennük már nem munkál az érzelmi kapcsolódás , tehát "objektíve" nézik a képeket !

Ilyenkor jön a jól ismert kínos pillanat :

Családfő : "Na ugye milyen gyönörű volt a filmem ?"

Vendég (kényszeredetten): "Hát igen... mindenesetre.... vagyis.... igen érdekes volt ..."

A lényeg most következik :

Szót ejtek majd :

....az eszközökről általában

....az előkészületekről

....a kép fogalmazásról

....a "plánolásról"

....a kép tér fogalmazásokról

....és nem utolsó sorban a kamera mozgásokról ! (a legtöbb "amatőr hibázás" itt történik !)

. Az eszközökről

. Kamerák

Napjainkban több olyan eszközt is használunk amivel lehet mozgóképet készíteni , Pl. mobiltelefon , digitális fényképezőgép , számítógépünk WEBkamerája , stb. De ez nem jelenti azt , hogy ezekkel az eszközökkel érdemes is "videót" csinálni.

Igényes mozgóképet csak videó kamerával lehet készíteni . De milyen legyen az ? ? Kezdöknek : elsősorban olcsó !

Ugyanis -mint az elektronikai iparban általában - a használati érték arányos az árral . Na már most ... ha drága (magas használati értékű ) kamerát veszünk elsőre , nem biztos , hogy ki tudjuk használni a többlet szolgáltatásait az eszköznek ... Továbbá : az sem biztos , hogy tartós lesz a videós "szenvedélyünk" , akkor meg "holt tőkévé" válik a drága kameránk , és a szekrény mélyén használatlanúl fog elavúlni !

Akkor hát millyen legyen ?

Erlőször is . egyszerüen kezelhető . ugyan is az alapszolgáltatások (amivel megfelelő körülmények között nagyon jó felvételeket lehet készíteni ) minden kamerában megvannak. Ezeket az alapszolgáltatásokat kell tudjuk könnyen , gyorsan (különösebb szakmai tudás nélkül is ) működtetni . Ezek : kézhez álló kezelőszervek : START / STOP gomb , ZOOM gomb , jól kontrollálható kereső . . ( Nem részletezem , de eleinte jobb ha az optikai kereső használatát szokjuk meg . ( a kihajtható , szines LCD monitoroknak van néhány hátrányos tulajdonsága -igaz: nagyon "mutatós , és elegáns" felvételi-kontroll ) ! Nem akarom bántani a gyártókat , de sokszor olyan funkcióknak a hangsúlyozásával próbálják "forgalomképesebbé" tenni videókameráikat , amit az amatőrök (de még a profik sem ) nem tudnak kihasználni . Ezek inkább "vevőcsalogató" dolgok . Például :: a "szines éjszakai felvétel készítés" !!?? Ad egy : az éjszaka (normális tapasztalásaink szerint sem ) nem "szines" !! Akkor miért kellene az amatőr videón színesnek lennie ? Ad kettő : egy amatőr (családi videós) életében hányszor van szükség elengedhetetlenűl éjszakai felvétel készítésére ? Szubjektív ítéletem szerint kb. eg - két ezreléknyi menyiségben ! Tehát akkor minek is a "szines éjszakai felvétel" készítés ??

A másik "vevőcsalogató" dolog a ZOOM (gumiobjektív) működési határainak irreális megnövelése : Higgyék el nekem : a profik sem használnak 6 - 10 -szeresnél nagyobb "ráközelítést` ! (Hogy miért nem , az most itt "messze vezetne" ) Akkor meg minek az 40 - 50 -szeres optikai- , és 80 - 100 - sőt 200 !! -szoros digitális zoom ? Soha nem fogják használni !! Újabb divat az "arcfelismerő"- , és/vagy "mosolyfelismerő" funkciók ajánlása !! Kb. 50 évnyi tapasztalatom: az arcot- , és rajta a mosolyt a kamera kezelőjének kell felismerni ! ! !

Komolyra fordítva : a márka szinte mindegy ! (kiegyenlítetté vált a technikai kínálat ) . Ne legyen túl kicsi , és könnyű a kamera , mert a biztos kezeléshez szükségeltetik egy bizonyos tömeg !!

(Próbálja ki : egy hurkapálcikával "rámutatni" egy távoli tárgyra , vagy egy seprűnyéllel ??? Garantáltan az utóbbi az erdményesebb ! )

Azt már nem is kell hangsúlyozni , hogy az " analóg " (mágnesszalagra rögzítő) kamerák ideje lejárt ! (pontatlan az "analóg" fogalom definíciója , csak a közérthetőség végett alkalmazom !) E tekintetben csak egy tanácsom van : HALADJUNK A KORRAL !!


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!