Bejelentés


ÜVÖLTŐ FAL ... az én kis tacepao-m ...

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.

Egyelőre differenciálás nélkül

a "mozgókép készítés" menüponthoz :

Plánolások :

Amerikai plán: a western filmek terméke . Térdtől , vagy combközéptől fejtető felettig . Alkalmazása : a szereplő , és szűkebb környezetének ábrázolása . (Eredetleg a pisztolypárbajok megjelenítésének egyik jellemző beállítása ) Amatőr alkalmazása : Pl.: a szerplő egy kiállítás tárlóját nézi .

Bőszekond : Deréktól fejtető felettig . Alkalmazása : ha a szereplő szélesen gesztikulál , vagy (mint a példában is ) valami közeli személyhez , tárgyhoz kapcsolódik .

Premier plán : a szerplő arcának közeli ábrázolása , a cselekményt alátámasztandó . (bemutatás , jellemábrázolás, / vagy annak változása , emóciók megjelenítése , stb . Amatőr technikában : a gyerek örül , anyuka aggódik , nagymama megrémül , a "fater" önelégűlt , a kutyus "szimatot fogott" , a kedvenc cica már "bóbiskol" , stb.

Szuper plán: az arc (vagy tárgy) egy részletének ábrázolása a mondanivaló hangsúlyozása érdekében . Itt: a várakozó kíváncsiság : Az arc mimikai részeinek (szem , száj , homlok , szájszöglet , stb. érzelmi ábrázolóképességének megjelenítée . Amatőr tecnikában : az örömanya könnyei , a "barátnő" írígy mosolya , a Bubuka riadt tekintete , a blöki "felneszel" , a ceruza hegye (amit Bubuka mozgat) karikát rajzol a papírra , az analóg óraszámlap egy kis részletén a másodperc mutató "lépkedése" , stb Nagy figyelmet , precizitást igénylő művelet !

Kétteres képfogalmazások :

A leggyakoribb térfelosztás a "filmezésben" . Célja : a cselekményt , szereplőt egy jól érzékelhető "háttér elé helyezni" . A háttér mindíg utaljon a cselekményre (témára) . A két tér választó vonala többnyire vízszintes , (itt: fehér vonal) de lehet diagonális (átlós) is. Jelen példánál a snitt(jelenet) egy néző alá futó útsáv ,(min 4 - 5 sec ideig). A snitt "mondanivalója" : 1.... megyünk valahová ...2. gépkocsival megyünk valahová . (térmegosztás: előtér gk. szélvédőkeret , ablaktörlő lapát ,műszefel részlet , háttér: szembefutó úttest .

A demonstráció jól példázza az "ansnittes" (nincs rá jó magyar fogalom) "sziluettes előtér" beállítást is : a beállítás megmagyarázza , hogy a "néző" honnan látja a cselekményt , (nevezetesen egy gk. "anyós űléséről" :-) )

Ez a következő péla: az előtér , és háttér választóvonala lehet diagonális , (vagy mjdnem diagonális ) is . Itt a háttér un. "skurz" beállításban van. Erre szintén nincs jó magyar fogalom . A Skurz = azonos formák ismétlődése , távlati rövidülésben ( a szerző definíciója ! )

Tehát : egy előtérben lévő személy (megy valkahová) egy hosszú gépkocsisor előtt (vagyis onnan szállt ki) , ez a mondanivaló !

Ez egy következő kétteres példa . Itt a háttér "csupoán" a helyszin megértését segíti . (láthatóan nem városi) - pl. családi ház udvara , vagy hobbikert részlete . Azért van funkciója a két tér viszonyának ! Mondanivalója: : nem "szobakutyákről" van szó , és nem tenyészet, vagy kenel , vagy ketrec a helyszin , tehát szabad területet "őriz" a két jószág .
Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!